Kirkon eläkerahaston haastava sijoituskohde Espoon keskuksessa – onnistunut kiinteistökehitys, vuokraus ja myynti

Yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava Hemsö osti maaliskuussa 2021 Kirkon eläkerahastolta Espoon keskuksessa sijaitsevan n. 5 000 neliömetrin laajuisen toimitilakiinteistön. Ecorum toimi Kirkon eläkerahaston neuvonantajana kiinteistön kehittämisessä, vuokrauksessa ja myynnissä.

Kirkon eläkerahaston sijoitussalkun koko on hieman alle 2 miljardia, josta kiinteistöjen osuus on vajaat 15 prosenttia painottuen epäsuoriin kiinteistösijoituksiin. Yksi suorista kiinteistösijoituksista oli Espoon keskuksessa osoitteessa Kamreerintie 6 sijaitseva kiinteistö, jossa Espoon kaupunki oli ollut pitkään päävuokralaisena, mutta vuokrasopimus oli päättymässä.

Suurenna kuvat klikkaamalla.

Tyhjenevä kiinteistö ja tiloille vähän kysyntää – mikä ratkaisuksi?

Ensi kontakti Ecorumin kanssa oli syntynyt jo vuonna 2012 ja nyt oli otollinen hetki valjastaa asiantuntijatiimi kehittämään kiinteistöä ja selvittämään mahdollisuuksia sen myymiseksi tai vuokraamiseksi. Tarvittiin kaupallista osaamista sekä strategista ja käytännön kokemusta kiinteistöjen muutostöistä. Uudessa tilanteessa selvitettiin yhdessä kiinteistön kehitysvaihtoehtoja sekä mahdollisuutta myydä kohde kannattavasti. Pian ilmeni, että kiinteistön myynti ilman kehitystoimenpiteitä tuskin onnistuisi, ainakaan järkevään hintaan. Yhtään varteenotettavaa tarjousta ei saatu.

Kiinteistökehityksen monet konstit

Kun sijoituskysyntä oli vähäistä, piti kiinteistön kehitysvaihtoehtoja tarkastella avoimin silmin. Jopa kaavakehitys oli vaihtoehtojen joukossa, olihan Espoon keskuksessa parikin kauppakeskusta, hyvät liikenneyhteydet ja yli 14 000 asukasta. Ja nopeimmat junavuorot vievät Helsingin keskustaan 20 minuutissa. Espoon keskus on ilmeisen aliarvostettu alue paitsi asuntomarkkinoilla myös työpaikka-alueena, mistä syystä kiinteistön toimitilojen kysyntä oli vaisua. Vuokrausponnisteluja kuitenkin helpotti mahdollisuus tehdä kiinteistössä muutostöitä ja muokata sen tiloja uusien vuokralaisten käyttöön.

Uusi käyttötarkoitus – perhepalvelukeskus

Ecorum jatkoi myös tiivistä yhteydenpitoa Espoon kaupungin kanssa. Aktiivisuus herättikin vastakaikua, sillä kaupunki kaavaili Espoon keskukseen perhekeskusta, jonne koottaisiin alueen lapsiperheiden palvelut. Uudentyyppisen keskuksen ideana on, että lapsi ja perhe saavat tarvitsemansa avun yhdestä paikasta ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Uusi konsepti vaati toimitila-asiantuntijoiltakin uuden oppimista. Ecorumin tiimi opiskeli yhdessä arkkitehtien ja muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa nykyaikaisen perhepalvelukeskuksen tilasuunnittelua ja erikoistarpeita, käyden myös paikan päällä tutustumassa toimintaan.

Vuokrasopimus syntyy

Muutostöiden suunnittelu ja neuvottelut kaupungin kanssa johtivat uuden 10 vuoden vuokrasopimuksen solmimiseen kesällä 2020. Sopimuksella kiinteistö perusparannetaan ja nykyaikaistetaan Espoon uuden perhekeskus Campuksen käyttöön.

”Ecorumin tiimi teki järjestelmällistä työtä kohteen kehittämiseksi ja työnjakomme oli selkeä. Ecorumin asiantuntijat toivat pöytään mm. vahvaa markkinatuntemusta, neuvotteluosaamista ja kiinteistökehityksen asiantuntemusta aina kaavakehitystä myöten. Kun oman salkkumme painopiste on rahastosijoituksissa, mittavien muutostöiden suunnittelu, budjetointi ja lupaprosessit eivät ole meille mikään rutiinitoimenpide”, kertoo Kirkon eläkerahaston kiinteistösijoituspäällikkö Minna Jokinen.

Minna Jokinen - Kiinteistösijoituspäällikkö

Kiinteistön myynti, upea päätös projektille

Kun kohde oli vuokrattu ja muutostyöt suunniteltu, oli jälleen mahdollista jatkaa kiinteistön myyntiä. Ecorum käynnisti elokuussa 2020 n. 50 investorille suunnatun tarjouskilpailun, johon saatiinkin nyt jo useampi tarjous. Kauppaa neuvoteltiin pitkään ja mm. muutostöiden kustannusarvioita piti tarkentaa. Lopulta maaliskuussa 2021 saatiin rakennuslupa ja kiinteistön myynti voitiin julkistaa. Uudeksi omistajaksi tuli yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava Hemsö, jolle kohde oli samalla päänavaus Espoossa. Ostaja investoi kohteeseen yhteensä noin 21 miljoonaa euroa.

”Vuosien kehitystyö palkittiin lopulta korkojen kera, tuskinpa kukaan uskalsi matkan varrella edes uneksia näin hyvästä lopputuloksesta. Iso kiitos onnistumisesta kuuluu Ecorumin tiimille, jonka kanssa teemme mielellämme yhteistyötä tulevissakin hankkeissa. Kaikki heidän asiantuntijansa ovat olleet osaavia, aktiivisia ja heidän kanssaan on ollut miellyttävää tehdä yhteistyötä, mitä sitäkin oppii arvostamaan tällaisessa turnauskestävyyttä vaativassa projektissa”, summaa Kirkon eläkerahaston Minna Jokinen.

Suomen Kulttuurirahasto – kiinteistösalkun myynti

Suomen Kulttuurirahasto oli  päättänyt realisoida kolme toimistokiinteistöään ja haki osaavaa kumppania, joka pystyisi hoitamaan kiinteistöjen myynnin kotimaisille ja kansainvälisille sijoittajille. Hoidimme koko myyntiprosessin, strategian laadinnasta kauppojen toteutukseen.

If sai uudet tilat ja muutti Keilaniemeen, Ecorum koordinoi hankkeen

If Vakuutus muutti toukokuussa 2021 uusiin upeisiin toimitiloihin Espoon Keilaniemessä. Kerromme nyt uraauurtavan tilahankkeen tavoitteista, valmistelutyöstä ja toteutuksesta.

SEB – uusi pääkonttori

SEB oli kasvanut ulos vanhoista toimitiloistaan. Kartoitimme Helsingin ydinkeskustan vaihtoehdot ja keksimme, että LähiTapiolan omistamasta talosta Eteläespan ja Kasarmikadun kulmassa saisi muokattua ”SEB-talon”, joka tukisi yrityksen kulttuurin ja toimintatapojen muutosta. Kahdeksankerroksinen talo remontoitiin täysin ja on tänä päivänä lähes kokonaan SEB:n pääkonttorin käytössä.

Metson pääkonttorikiinteistön kehittäminen, myynti ja uudet tilat

Laitoimme vanhan pääkonttorikiinteistön Fabianinkadulla myyntikuntoon, hoidimme kohteen myynnin kansainvälisillä markkinoilla, vieläpä erittäin hyvään hintaan. Lopuksi kartoitimme Metsolle uudet vuokratilat, jotka löysimme Sanomatalosta.

Suomen Lähetysseura – ”lähetystalon” kehitys, myynti asuinkäyttöön ja uudet tilat

Tähtitorninmäellä sijaitsevan arvokiinteistön onnistuneella kaavakehityksellä ja myynnillä parannettiin Lähetysseuran toimintaedellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen. Lisää plussaa tuli uusista kustannustehokkaista toimitiloista, jotka löysimme Helsingin Pasilasta.